free portfolio website templates
Mobirise

Xanas tankar

Jag har en passion för familjer! Mitt mål är att barn ska få den bästa möjliga starten i livet och att föräldrar ska ha stöd och kunskap för att kunna njuta av den spännande resa som graviditet, förlossning och föräldraskap innebär. Vid en förlossning föds inte enbart ett barn utan även en mamma och oftast en pappa/medförälder. Jag har en stark tilltro till kvinnans förmåga att föda barn. Det är fantastiskt att se en kvinna hitta sin inre kraft och få uppleva “empowerment”. En positiv upplevelse kan stärka kvinnan för all framtid och gör att hon i större utsträckning tror på sin förmåga att exempelvis amma, ta hand om sitt barn och vet vad som är rätt för sig själv och sitt barn. Det är mycket värdefullt för partnern att få känna att han/hon/hen kan stödja sin kvinna och vara delaktig under förlossningen. Denna upplevelse stärker förhållandet mellan kvinnan och partnern och främjar även anknytningen till barn. Förlossningen är inte bara en dag i livet, utan en dag som kan påverkar hela familjen resten av livet.

Om Xana De Silva

-mamma, doula, föräldrautbildare, amningsrådgivare, förlossningspedagog, yogainstruktör, öronakupunktör, föreläsare, författare, Aktiv Baby grundare och instruktör samt examinerad sjuksköterska.

År 2004 utbildade jag mig till doula. Min lärare var Susanna Heli, doula och författare till “Föda utan rädsla” och "Trygg förlossning". Jag är ODIS certifierad doula och ODIS certifierad förlossningspedagog (ODIS=Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige). Jag tilldelades priset ”Årets doula 2019” av ODIS. Jag har deltagit i flera nationella doulakonferanser och träffat bland annat Cayenne Ekjordh (barnmorska och grundaren till dykmetoden). Jag har föreläst på nationella doulakonferanser (2015) om bl a vattenförlossning. Jag har deltagit i avancerade doulaworkshops med Ina May Gaskin (2014), legendarisk barnmorska och författare till bland annat Spiritual midwifery och Birth Matters och Debra Pascali-Bonaro (2015), författaren till "Orgasmic birthing". 2015 deltog jag i Waterbirth Workshop med Dianne Garland. Jag har deltagit i två workshops i Spinning Babies (2016) med Jennifer Walker och rebozo workshops med Thea van Tuyl (2016). Jag har doulat vid ca 122 förlossningar. Sedan flera år håller jag i doulautbildningar och har utbildat över 120 doulor. Jag undervisar även blivande förlossningspedagoger i ODIS regi.


2005 blev jag certifierad föräldrautbildare via INCAF (International network for children and families, USA) och Positive parenting network of Australia. Som föräldrautbildare håller jag i kurser i positiv barnuppfostran, exempelvis effektiva verktyg för att sätta gränser, stärka barns självförtroende och kommunicera med barn. Jag har ett särskilt intresse för att hjälpa föräldrar som har barn med NPF att hitta bra bemötanden och pedagogiker som funkar för deras barn. Jag har skapat och administrerar facebook gruppen "Låg-affektivt bemötande" som har över 12 000 medlemmar.


Jag har läst till amningsrådgivare på högskola i Australien (2005) och "Amning som mat och närhet" på Kristianstad högskola (2015). Jag har deltagit i flera internationella (2007, 2008) och nationella amningskonferenser (2010, 2011, 2012, 2015). Själv har jag föreläst om förlossningens påverkan på amningen på Amningshjälpens riksträff (2011). Jag har arbetat med amning på BB/patienthotell i Lund (2008, 2009). Jag har rådgivit otaliga mammor (och en del pappor) i person, telefon och email. Min examensuppsats till sjuksköterska handlade om upplevelser av amningsinformation under graviditeten.


Sommaren 2010 åkte jag till USA och gjorde min förlossningspedagogutbildning via “Birthing from Within”, med Pam England, författare och grundare till förlossningsförberedande kursen och boken “Birthing from Within”. Samtidigt gjorde jag gravidyogainstruktörutbildning med Anna Eliasson och Anna Verwaal, enligt “the Khalsa way" som har en helhetssyn på fertilitet, graviditet, förlossning och föräldraskap. Våren 2015 utbildade jag mig till mamma-bebis yogainstruktör via BirthYoga.


Jag har gjort två utbildningar i Akupunktur NADA (2018) och Öronakupunktur: 100 punkts kursen (2019), båda med Kajsa Landgren. "Akupressur för smärtlindring under förlossningen" med Hannah Lind Arlaud (2018) och Akupressur för Birthworkers (2019).


Utifrån kunskapen från Spinning Babies, gravidyoga, rebozoteknik, anatomi och fysiologi samt mina utbildningar utvecklade jag Aktiv Baby. Jag erbjuder enskilda konsultationer, workshops och kurser i Aktiv Baby för både blivande föräldrar personer som arbetar med gravida och födande kvinnor. Jag reser runt i Sverige och håller kurser för bland annat personal på förlossningsavdelningar. Läs med på min hemsida aktivbaby.com.


I övrigt så är jag examinerad sjuksköterska. Jag har gått Lunds Universitets författarskola (2009- 2011). En av mina texter har publicerats i “Bidrag”, en antologi som skrevs till förmån för bröstcancerfonden.


Jag är pratar svenska, engelska och tyska flytande.